Du, din computer og dine personlige oplysninger og informationer står i dag over for større trusler end nogensinde før. Med den digitale udvikling er der nemlig opstået trusler som malwares og andre lignende angreb, der kan gå ind og manipulere og misbruge dine informationer og data. Derfor er det vigtigt, at du gør dit ypperste for at beskytte din computer mod malwares.
Hvad er malware og hvordan genkender du det?
Der findes mange forskellige former for malwares. Nogle er sat i verden for at udspionere din adfærd, så hackeren bag kan få fat i kontooplysninger eller lignende. Andre bruges til at overtage dele af din computer, hvorfra der sendes spamindhold ud. I særligt irriterende tilfælde vil de kunne låse for dine filer og opkræve en løsesum for dem – også kaldet ransomware.
De mest kendte former for malwares er virus, hvilket er programmer og algoritmer, der ødelægger de programmer, du bruger. Orme er et program eller en algoritme, der kan kopiere sig selv samt optage plads uden at være tilknyttet et specifikt program. Spyware er den form for malware, der samler oplysninger om din adfærd. Adware sørger for, at du får reklamer og pop-up vinduer på din computer. Sidst er der også de trojanske heste, som er ødelæggende programmer, du selv downloader i troen om, at de er gode programmer. Som du kan læse dig frem til, findes der mange truende malwares. Nogle gange vil du opdage dem, hvis din computer er blevet markant langsommere på kort tid, eller hvis der hele tiden dukker pop-up vinduer op – men det er langt fra altid, du vil opdage dem.
Et godt antivirusprogram
Mange malwares vil du slet ikke opdage uden en scanning af computeren, eftersom de ligger skjult i systemet. Derfor er det vigtigt, at du installerer et godt antivirusprogram, der kan klare denne opgave for dig. Vælg et antivirusprogram, der er anerkendt og populært, også selvom det koster penge. Sådanne antivirusprogrammer giver nemlig en god beskyttelse, eftersom de jævnligt bliver opdateret og hermed holder sikkerhedshuller lukkede. Selvom det er fristende at vælge en gratis version fra internettet, skal du undgå det, eftersom de nogle gange vil sætte din computer i en mere udsat position, end hvis du havde undværet. Du kan også overveje en af de kommercielle antivirusløsninger som BullGuard eller Norton.
Undgå mystiske mails
Din mailindbakke er ikke lige så sikker, som du måske går og tror. Selvom det er herfra, du håndterer meget af dit arbejde, modtager nyheder med mere, er det også stedet, hvor du kan tilegne dig en skadelig malware. Før eller senere vil du modtage en uopfordret mail – hvis ikke du allerede har oplevet det adskillige gange før – som virker lidt mystisk. Det kan være, at afsenderen kontakter dig på mystisk baggrund, har en underlig e-mail, benytter suspekte vendinger eller opfordrer til deling af dine personlige oplysninger. Hvis dette er tilfældet, er det bare med at få slettet mailen. Typisk vil disse nemlig også indeholde links og filer, som de opfordrer dig til at trykke på. Lad være med at trykke på dem, eftersom det er disse, der kan åbne dørene op for en malware.