Hold øje med tegn på spyware på din iPhone

Mens de fleste af os er bekendt med risikoen for at få virus på vores bærbare computere, er der færre personer, som forholder sig til IT-trusler på de mobilen enheder. Din smartphone har lige så stor risiko for at blive hacket som din PC.

Vi bruger vores mobiler til mange forskellige gøremål, aktiviteter og aftaler i løben af en dag. Kommunikation, surfing, køb og salg samt kalenderplanlægning er et udpluk af de gøremål, vi bruger vores iPhones til.

Herunder kan du læse mere om tegn på spyware på din iPhone, og du får gode råd til at holde din mobil korrekt beskyttet.

Artiklen er skrevet i samarbejde med IGamingNyheder.dk.

Få styr på hvad spyware er

Der findes forskellige trusler, som vi skal være opmærksomme på. Malware er den ondsindede trussel, der har til formål at indsamle oplysninger om dig, som bruges til at hacke adgang til f.eks. din bankkonto.

Spyware er ikke nødvendigvis ondsindet, mens programmerne kan få konsekvenser for din anonymitet på nettet. Spyware er programmer, der alene har det til formål, at de indsamler oplysninger om din færden og dine aktiviteter på din iPhone. De gemmer data omkring, hvilke websites du besøger, hvilke produkter du primært søger efter, hvilke varer du shopper online, hvilke sociale medier du er aktiv på og mange andre aktiviteter.

Det komplicerede ved spyware er, at programmerne kan installeres på din iPhone, uden du er bevidst om det. Det kan ske, når du klikker på en tekst eller en dialogboks.

Informationerne om dig sendes enten videre til bagmændene eller sælges videre til tredjeparter. Dataene bruges til reklame.

Opdager du uønskede programmer på din mobil, har du brug for antivirusprogrammer til at fjerne dem. Det er vigtigt, at du specifikt undersøger, at dit antivirusprogram er i stand til at både at fjerne eksisterende spyware programmer og beskytte mod angreb fra nye.

Tegn på Spyware

Tegn #1: Du bombarderes med pop-up vinduer

Er der lige pludselig et hav af de såkaldte ”pop-up vinduer” på din skærm, kan det være tegn på spyware på din iPhone. Det er vigtigt, at du fjerner disse vinduer på anden vis end at klikke på X’et som typisk findes i et af hjørnerne af vinduet.

Tegn #2: Din iPhone er blevet langsom

Et af de mest sikre tegn på, at der er kommet uønskede programmer på din iPhone, er langsom hastighed. Det kryptiske ved de uønskede programmer er, at de installeres dybt nede i din mobils styresystem. Det kan få negativ indflydelse på hastigheden, da din iPhone nu skal til at håndtere mere software.

Tegn #3: Din iPhone ændrer adfærd

Langsom hastighed er en af de måder, som din mobil kan ændre sig på, når den er blevet udsat for spyware. Andre forandringer kan være, at din browser på mobilen lige pludselig åbner i et andet vindue end det, du selv har installeret den til. Har du haft Google som din startside, og åbner den nu i Bing, kan det være tegn på, at uønskede programmer er blevet installeret på din iPhone.