I dag er onlinesikkerhed en af de vigtigste ting, når du besøger og bruger hjemmesider, da en mangel på online sikkerhed kan koste dig dyrt. Vi ved, at vi bør låse døren og få en indboforsikring for at holde os sikre fra tyveri, men det er ikke alle, der tænker over at det er ligeså vigtigt at beskytte sin bærbar (og alt hvad man har online), selvom det ofte har en ligeså stor betydning for en.

Onlinesikkerhed er derfor utrolig vigtigt at være opmærksom på, og en af måderne, man holder sig selv sikker online, er ved at tjekke op på fortrolighedspolitikkerne på de hjemmesider, man bruger og besøger.
Hvad er en fortrolighedspolitik?
En onlinefortrolighedspolitik er hjemmesidens/virksomhedens måde at forklare dig på, hvilke informationer de indsamler, hvordan de indsamler informationerne, og hvordan de opbevarer og beskytter denne information.
Der er forskellige typer af informationer, som kan indsamles. De fleste adskiller to forskellige data: personligt identificerbare informationer og ikke private data.
Giver det ikke helt mening? National Institute of Standards and Technology (NIST) tilbyder en beskrivelse af private data på denne måde: “Information som måtte korrespondere til en bestemt person, konto eller profil, men ikke er tilstrækkelig til at identificere, kontakte eller lokalisere personen, til hvem sådanne informationer tilhører.”
Og de beskriver personligt identificerbare på informationer på denne måde: “Enhver information om en person vedligeholdt af et agentur, inkluderet (1) enhver information som kan bruges til at skelne eller spore en persons identitet, såsom navn, CPR nummer, dato og fødested, moders fødenavn, eller biometriske optagelser; og (2) enhver information, som er knyttet eller kan knyttes til en person, såsom medicinsk, uddannelse, finansiel, og ansættelsesinformation.”

Hvordan fortrolighedspolitikken ser ud på hjemmesider
Det kan være lidt af en mundfuld at sluge, hvis man ikke har interesseret sig særligt meget for fortrolighedspolitikker før, men hvis du tager et kig på nogle af de hjemmesider, du bruger, så kan du ofte hurtigt skimte deres fortrolighedspolitik igennem og få en idé om, hvordan den ser ud.
Selv i et felt som onlinespillehjemmesider er flere og flere virksomheder bekymret om folks onlinesikkerhed og gør dem opmærksomme på at data bliver indsamlet, samtidigt med de gør det klart, at de overholder EU’s standarder for databeskyttelse, og alle krav der gælder fra regulerende spillemyndigheder.
Kigger på man på en anden type hjemmeside som et blad eller et onlinemagasin, så skal de ligeledes gør dig opmærksom på, at de indsamler data og beskytter det gennem deres privatlivspolitik. En ting du skal være opmærksom på ved disse hjemmesider er, at deres privatlivspolitik kun er gældende for netop det websted, du er inde på og ikke andre hjemmesider (selvom de er tæt forbundet med hinanden), og du skal derfor tjekke op på de andre hjemmesiders privatpolitik, da deres håndtering af data kan være anderledes, og de kan have andre cookiepolitikker.
Selvom du ikke altid tænker over det, så indsamler de fleste webshoppe også din data. Det gælder ikke kun det sidste skridt, hvor du skal igennem en betaling, men allerede fra det øjeblik, hvor du besøger hjemmesiden, så indsamler de som regel din data. De har ofte en sektion med persondatapolitik, hvor du kan se, hvordan de indsamler din data, og hvad de bruger den til. Sektionen er lavet med henblik på at hjælpe dig, og den er ofte letlæselig og delt op i forskellige afsnit som ”Dataansvarlig og kontaktoplysninger” og ”Overladelse til databehandlere”. Alle afsnit er som regel overskuelige og ligetil.
De fleste hjemmesider er blevet gode til at gøre dig opmærksom på fra starten af, at de indsamler og anvender visse data (blandt i forhold til annoncer). Den data de finder bliver ofte også brugt til statistikker. Når de gør dig opmærksomme på dette (også kendt som cookies), så har du ofte muligheden for at fortsætte til hjemmesiden eller gå tilbage og administrere dine indstillinger.