Sådan fungerer kryptering

Sådan fungerer kryptering

Sådan fungerer kryptering

Måske støder du ind imellem på ordet kryptering, når du færdes rundt på internettet. Men er du egentlig klar over, hvad kryptering er? Vi giver dig her en simpel forklaring på, hvorfor det er så vigtig at lede efter sites, der sørger for, at deres servere er godt krypteret, så dine personlige informationer ikke kommer i de gale hænder.

Når du klikker dig rundt på internettet, efterlader du dig en masse spor. Krypteringer sker heldigvis hele tiden, uden at de fleste af overhovedet lægger mærke til det, men det er et uundværligt værktøj, hvis man ønsker at passe på sine personlige data og sørge for, at ens private beskeder også forbliver private.

De fleste bruger dagligt kryptering uden måske at vide, at de gør det. NemID er et redskab til at kryptere de data, vi modtager af det officielle Danmark. Igennem internet-protokoller sørger værktøjer, som fx NemID, for at både vores kodeord og beskeder forbliver hemmelige.

Adfærd på nettet kan spores

Når du bevæger dig rundt på nettet, deler du hele tiden oplysninger ud om dig selv. Noget foregår passivt andet aktivt. Vi læser typisk nyhedsartikler eller blogindlæg, men derudover deler vi også information om os selv. Vi køber varer online. Det kan være bøger, madvarer, tøj eller når vi spiller spil online. Typisk vil de ydelser, du gør brug af på nettet, enten kræve at du tilmelder dig en online-konto eller kræve, at du indtaster mange personlige oplysninger. Det behøver der ikke være noget i vejen med, hvis sikkerheden vel at mærke er i top.

Når du køber varer online vil du typisk både udlevere navn, e-mailadresse, fysisk adresse, telefonnummer og indimellem også adgangskoder.

Internettet har gjort det utrolig nemt at være både virksomhed og forbruger. Det er ekstremt let at købe og sælge varer over hele verden. Det eneste, det kræver, er et kreditkort og en internetforbindelse, men bagsiden af medaljen er, at sikkerheden ikke altid er i top. Du skal altid være opmærksom på internettet, når du bruger dine private oplysninger, for det er afgørende, at du handler med sites, der har krypteret deres servere, så dine oplysninger ikke ender i de forkerte hænder.

Du skal altid være særlig opmærksom, når du deler dine kreditkortoplysninger og dit cpr-nummer, samt hvor du skriver dine private beskeder, og hvem du deler alle dine private oplysninger med.

Der er mange forskellige metoder til at holde din computer fri for hackere, der vil misbruge dine personlige oplysninger. En simpel, men sikker strategi, der med garanti holder hackere fra dine private oplysninger er ved at gemme alt personligt på et eksternt lagringsmedie. Det kan for eksempel være et bærbart flash-hukommelsesdrev som USB-stik eller en ekstern harddisk.

Den mest almindelige og sikreste metode til at holde hackere væk er ved kryptering, fordi det nu engang er den sikreste metode med nøgler, som ikke kan afkodes, da de typisk ikke findes digitalt.

Store internationale firmaer gør alt, hvad de kan for at holde hackere ude af deres platforme. For eksempel gør de store pokersider, hvad de kan for at skabe en sikker digital platform. Det gælder både for pengeinstitutter som Danske Bank og Nordea, men også for sociale medier som Facebook og Snapchat, der opbevarer personlige oplysninger om brugerne. Derfor bruger virksomheder som PokerStars Casino, Facebook og Danske Bank også en masse penge på at holde deres servere sikkert krypteret.

Der er derfor ingen tvivl om, at mennesker med onde hensigter får kamp til stregen af de store internationale virksomheder, der ikke vil lægge navn til misbrug af information på deres sider.