Sådan kommer spyware ind på din computer

Dine oplysninger på computeren er mere udsatte end nogensinde før. For på trods af at der er antivirusprogrammer, som beskytter mod virus, så kan spyware komme uden om disse og stjæle dine private oplysninger. En spyware er nemlig en software, som er specifikt udviklet til at overvåge din computer og alt det, som du foretager dig online. Firmaer såvel som private bliver angrebet af disse ondsindede software programmer.

Spyware har mange veje til din computer

Der er desværre mange veje, spyware kan ende på din computer. Det overrasker de mange danskere, som undrer sig, når spyware pludselig angriber. En af de veje kan være, hvis du blot klikker på et billede og downloader det. Det virker som en lille handling, men det kan gøre en enorm skade. Spyware kan være svært at spotte, selv hvis du læser grundigt, hvad du downloader. Spyware kan nemlig maskere sig som et umiddelbart harmløst program, men når du først har downloadet det, så kan det hurtigt gå ud over dine personlige informationer.

Du kan også være uheldig at få trykket på det forkerte link, hvor en spyware så sniger sig med ind på din computer. Når du klikker på et farligt link, kan der sættes en automatisk proces i gang, hvor spywaren bliver downloadet til din computer – måske helt uden, at der er bevidst.
Hackere finder desuden nye metoder til at få spyware på din computer hver dag, og det kan påvirke din computers sikkerhed. Det er også grunden til, at det er vigtigt at være opmærksom, når du bruger din computer.

Ransomware kan koste dig dyrt

Der findes hackere, som vil lokke penge ud af dig, og til det benytter de sig af en software kaldet ransomware. Hackerne angriber din computer og får adgang til dine private oplysninger og dokumenter. Herfra kan de vælge at true med at offentliggøre dine dokumenter, medmindre du vælger at betale en løsesum. Det kan også være, at hackeren vælger at tilbageholde gamle billeder og andre private ting, som du har liggende på computeren. Hackerne vil igen forsøge at få penge ud af dig og kun levere dine ting tilbage, når der er betalt. Det kan altså koste mange penge i længden, hvis du ikke beskytter din computer ordentligt.

Du kan med fordel orientere dig omkring disse spyware, da mere viden kan være med til at give en større sikkerhed. Samtidigt kan det være med til at gøre dig mere opmærksom, når du benytter hjemmesider og programmer, hvor der er nem adgang til din computer for spyware.

Du kan blandt andet undersøge spørgsmålet og evt. søge på ”Hvad er ransomware?” nærmere for at lære, hvordan ransomware kan skade.

4 hurtige tips til at undgå spyware

• Undgå at åbne mails med vedhæftede filer, som virker ukendte eller mistænkelige.
• Sørg for at holde dine programmer opdaterede, så eventuelle sikkerhedshuller bliver lukket.
• Vælg en sikkerhedsforanstaltning, der kan beskytte dig yderligere mod online angreb.
• Brug din sunde fornuft, når du bevæger dig rundt på internettet, og vær på vagt.